KNOWLEDGEBASE

Knowledgebase-128x128

Ηλεκτρονικά Βιβλία Α.Α.Δ.Ε.

Λειτουργίες εκδότη

Οι λειτουργίες που αφορούν την εταιρία ως εκδότη παρ/κών έχουν να κάνουν κυρίως με την αποστολή των παραστατικών χονδρικής και λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που εκδίδει η εταιρία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα του εσωτερικού ή του εξωτερικο

 

Διαβίβαση συνόψεων στο myData

Οι συνόψεις που δημιουργούνται κατά την αποθήκευση του παρ/κου, δεν αποστέλλονται αυτόματα την στιγμή της δημιουργίας τους στο myData. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει με επόμενη ενέργεια και πάντα μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Α.Α.Δ.Ε.. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους παρακάτω δύο τρόπους:

1. Με χρήση της ενέργειας Δημιουργία και Αποστολή συνόψεων στην λίστα παραστατικών εκδότη.

2. Με τρόπο αυτόματο, χρονοπρογραμματίζοντας την αποστολή τους μέσω της λειτουργίας Διαβίβασης συνόψεων (μενού: Λογιστήριο / Διαδικασίες λήξης περιόδων / Ηλεκτρονικά βιβλία Α.Α.Δ.Ε.)

Η όψη Παραστατικά εκδότη, αποτελεί το βασικό σημείο ελέγχου και διαχείρισης της κατάστασης ενημέρωσης των Ηλεκτρονικών βιβλίων για τα παραστατικά που εκδίδει η εταιρία

 

 

[image]

[image]

Στην πάνω περιοχή της οθόνης υπάρχουν διαθέσιμες μια σειρά από ενέργειες που μπορείτε να εκτελέσετε για τα επιλεγμένα παραστατικά της λίστας:

Δημιουργία και Αποστολή συνόψεων Είναι η ενέργεια για την διαβίβαση των συνόψεων στην πλατφόρμα myData. Σε περίπτωση που επιλεχθούν και παραστατικά χωρίς συνόψεις αυτές θα δημιουργηθούν αυτόματα και θα ακολουθήσει η αποστολή τους.

Επεξεργασία χαρακτηρισμών Κάθε γραμμή σύνοψης πρέπει να χαρακτηριστεί ως προς το αποτέλεσμα της στο Ε3. Η ενημέρωση των χαρακτηρισμών των παραστατικών εκδότη (εσόδων) είναι υποχρεωτικό να γίνεται κατά την αποστολή της σύνοψης, όταν η αποστολή γίνεται με χρήση του προγράμματος ERP της επιχείρησης. Με την ενέργεια «Δημιουργία και Αποστολή συνόψεων» οι συνόψεις εσόδων χαρακτηρίζονται αυτόματα βάσει της παραμετροποίησης

 

 

Λειτουργίες λήπτη

Η χρήση της εφαρμογής από την εταιρεία σε ρόλο λήπτη αφορά τις παρακάτω πέντε κατηγορίες παραστατικών, εγγραφών και ενεργειών που πρέπει να ενημερώσουν την υπηρεσία: 1. Α. Αντικριζόμενα παραστατικά που εκδίδουν προμηθευτές και πιστωτές της εταιρίας και έχουν υποχρέωση να τα ανεβάζουν στην υπηρεσία. Για τέτοιου τύπου παραστατικά (αγορές και δαπάνες) δεν δημιουργούνται αυτόματα συνόψεις όπως γίνεται στην περίπτωση των εσόδων, μια και η διαβίβαση τους στην υπηρεσία είναι ευθύνη του εκδότη. 2. Χαρακτηρισμός εξόδων των παραστατικών τύπου Α. Αντικρυζόμενα. Μετά την λήψη τους, είναι ευθύνη της εταιρείας (λήπτη) να αποδώσει τον χαρακτηρισμό εξόδων και να τους διαβιβάσει την υπηρεσία σε δεύτερο χρόνο. 3. Β1. Μη Αντικρυζόμενα παραστατικά. Είναι παραστατικά δαπανών που όμως δεν είναι ευθύνη του εκδότη να τα διαβιβάσει την υπηρεσία, αντίθετα η εταιρία οφείλει ως λήπτης τους να προχωρήσει στην διαβίβαση τους. Τέτοια παραστατικά είναι για παράδειγμα αποδείξεις δαπανών λιανικής. 4. Β2. Αντικρυζόμενα παραστατικά. Είναι παραστατικά αγορών και δαπανών στα οποία η εταιρία είναι λήπτης, αλλά ο εκδότης τους δεν είναι υπόχρεος να ενημερώνει γι’ αυτά την υπηρεσία. Τέτοια είναι παραστατικά αγορών και δαπανών από μη υπόχρεους συναλλασσόμενους με έδρα την ΕΕ ή Τρίτες χώρες. 5. Γ. Τακτοποιητικές εγγραφές. Τέλος πρέπει η εταιρία να ενημερώσει την υπηρεσία για εγγραφές τακτοποιητικές, αποσβέσεων και μισθοδοσίας.

 

Λήψη αντικρυζόμενων παραστατικών λήπτη

Η διαδικασία αυτή αφορά στην λήψη των παραστατικών που έχουν εκδώσει προμηθευτές και πιστωτές και τα έχουν ανεβάσει στην υπηρεσία. Αυτά εμφανίζουν στην πλευρά του λήπτη το ΑΦΜ της εταιρίας μας. Η λήψη τους από την υπηρεσία για περαιτέρω επεξεργασία μπορεί να γίνει μέσω της ενέργειας Λήψη εγγραφών Αναλυτικού Βιβλίου (μενού: Λογιστήριο/ Διαδικασίες λήξης περιόδων/ Ηλεκτρονικά βιβλία Α.Α.Δ.Ε.)/ Παραστατικά Λήπτη)

 

[image]